Informatie

Partijprogramma 2022

Progressief Oudewater heeft groen en gezond, sociaal en duurzaam, en transparant en betrokken als kernwaarden. We zijn een progressieve partij. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk inwoners van Oudewater kunnen meedenken en meedoen in onze prachtige gemeente.

Progressief Oudewater wil dat de stem van inwoners ook na de verkiezingen te horen is. We willen de inbreng van inwoners, verenigingen, maatschappelijke organisaties en andere partijen blijven horen na de verkiezingen. Onze inzet: een groene, sociale en gezonde gemeente om in te wonen.

Gezond & Groen

Wat voor stad wil Oudewater worden?
Wil Oudewater een groeigemeente worden zoals Nieuwegein? Wil Oudewater industrie en bedrijvigheid aantrekken zoals Woerden? Gaan we voor behoud van groen en zetten we in op duurzame landbouw, recreatie en horeca? Dat zijn keuzes voor de lange termijn die de gemeente samen met de bewoners moet maken. Wij hebben een voorkeur voor beperkte, maar duurzame groei, meer mogelijkheden voor agrariërs om passende nevenactiviteiten te ontplooien, en de inzet op bedrijvigheid die past bij een groene gemeente.

Een gemeente waar iedereen welkom is
Progressief Oudewater staat voor een inclusieve gemeente. Iedere inwoner moet zich hier thuis kunnen voelen en veilig in de stad kunnen wonen. Inclusief betekent dat er voor rolstoelgebruikers en ouderen goed toegankelijke parken en een goed toegankelijk binnenstad is. Inclusief betekent dat inwoners die laag geletterd zijn of de Nederlandse taal niet spreken goed toegang hebben tot gemeentelijke diensten. Inclusief betekent dat religie, seksuele oriëntatie, afkomst of opleiding geen reden is tot uitsluiting. Inclusief betekent dat de straat ook veilig is kinderen. Inclusief betekent dat sport en cultuur toegankelijk is voor kinderen en volwassenen met een laag inkomen.

Gezondheid gaat niet alleen over zorg
Iedere inwoner van Oudewater hoort de zorg te krijgen die nodig is. Voorzieningen voor kwetsbaren moeten bereikbaar en dichtbij zijn. Gezondheid gaat verder dan zorg. Het voorkomen van schulden, een laag inkomen, slechte huisvesting en sociale problemen draagt ook bij aan het verbeteren van gezondheid en welzijn.

Een bereikbare binnenstad
Oudewater heeft een prachtige binnenstad met een bloeiende horeca en middenstand. Ontwikkel rond de binnenstad goede parkeervoorzieningen, zodat het mogelijk is om delen van de binnenstad autoluw te maken en tegelijkertijd beter bereikbaar te maken. Een autoluwe binnenstad biedt meer mogelijkheden voor terrassen en markten kan de levendigheid in de stad vergroten. Met inwoners en ondernemers in de binnenstad willen we graag nadenken hoe we die bloeiende en bereikbare binnenstad inrichten.

Koester het buitengebied
Met de IJssel, de Lange Linschoten, de Wiericke’s en de weidse polders heeft Oudewater een prachtig landschap om te wandelen en te fietsen. Wij zijn er voor om dat gebied nog toegankelijker te maken door – in overleg met grondeigenaren – te kijken naar de aanleg van veilige wandel- en fietspaden en andere mogelijkheden om te recreëren. We ondersteunen daarin ook initiatieven van inwoners om dit mogelijk te maken.

Bussen en deelauto’s
We willen met de provincie in gesprek over de drukke N228 die door de stad loopt. Daarbij willen we inzetten op goed bereikbare bushalte’s, maar ook veiligere fietsroutes. Daarnaast willen we dat de gemeente bewonersinitiatieven voor deelauto’s ondersteunt, bijvoorbeeld met gereserveerde parkeerplekken of laadpalen. We willen fors inzetten op betere OV-verbindingen met Woerden (station) en de verbinding met Gouda en Utrecht op peil houden.

Een park
Oudewater heeft geen toegankelijk en ruim opgezet park. Een park aan de rand van de stad kan een mooie overgang zijn tussen het grijs en het groen. In een park kun je wandelen, skaten, vissen of gewoon rondhangen. Je kunt er verkoeling zoeken als het heet is en er is ruimte om te sporten. We onderzoeken graag de mogelijkheden om een park voor Oudewater te ontwikkelen.

Sociaal & Duurzaam

Menselijke maat bij sociale voorzieningen
Inwoners die om wat voor reden dan ook in een kwetsbare situatie zitten, moeten kunnen rekenen op hulp en begrip. En niet op regels, wachttijden en procedures. Wij zijn ervoor om bij inwoners in de bijstand ruimhartig te zijn in het bieden van ondersteuning om hun situatie te verbeteren. We zijn voor goede schuldhulpverlening. Initiatieven van ondernemers om kwetsbare mensen aan waardevol werk te helpen, willen we ondersteunen.

Progressief Oudewater: onderzoek of werken met bijstand mogelijk is

Werken moet lonen. Voor mensen die in de bijstand zitten, is dat niet altijd het geval. Met een baan starten kan bijvoorbeeld betekenen dat de kosten voor kinderopvang hoger zijn dan het extra inkomen. Werken kan ook betekenen dat je niet meer in aanmerking komt voor bepaalde toeslagen of ondersteuning. Progressief Oudewater wil een beleid met menselijke maat, waarin het mogelijk wordt om – eventueel met enige tijd behoud van de bijstand – mensen toegang te geven tot de arbeidsmarkt.

Energiebesparing moet geen luxe zijn
Ook in Oudewater groeit het aantal zonnepanelen en investeren steeds meer inwoners in maatregelen om het gebruik van fossiele energiebronnen te verminderen. Wij zijn er voor om die maatregelen ook toegankelijk te maken voor inwoners die minder geld te besteden hebben. Dat kan bijvoorbeeld door daken van gemeentelijke instellingen of daken van bedrijven beschikbaar te stellen voor zonnepanelen voor bewoners die zelf geen geschikt dak hebben. We zien liever zonnepanelen op een bedrijfspand dan in het groen.

Een toekomstbestendig Oudewater
Duurzaamheid is goed rentmeesterschap. We laten de stad na aan de generaties na ons. Dat betekent dat we goed moeten nadenken als we bouwen, maar ook wat we uitgeven. Het budget van de gemeente Oudewater is beperkt. De afgelopen jaren zijn de gemeentelijke lasten in Oudewater een aantal keer verhoogd. Als we keuzes maken, moeten die keuzes helder en inzichtelijk zijn, zodat inwoners weten wat dit in de toekomst betekent en iedereen weet hoe het gemeenschapsgeld is besteed.

Transparant & Betrokken

Meer invloed met een raadsbreed akkoord
We willen dat er in Oudewater geen dichtgetimmerd coalitie-akkoord komt, maar een raadsbreed akkoord op hoofdlijnen. Niemand weet wat er de komende vier jaar allemaal voor problemen op ons afkomen, daarom moet er tussendoor ruimte zijn om met nieuwe inzichten tot afspraken te komen. Een raadsbreed akkoord is voor ons geen doel, maar een middel om meer ruimte voor inspraak van inwoners of maatschappelijke partijen te scheppen. Bij een dichtgetimmerd coalitie-akkoord – zoals gebruikelijk – is die ruimte voor inspraak van inwoners veel kleiner.

Een dienstbaar bestuur
Het bestuur van de stad moet dienstbaar zijn aan de inwoners. Met name als het gaat om ruimtelijke ordening, betekent dit dat bewoners vanaf het prille begin worden betrokken bij nieuwe plannen. Inwoners krijgen daarbij een stem, maar ook meer mogelijkheden om zelf met alternatieven te komen. De processen moeten transparant zijn. De informatie moet gericht en volledig zijn. En met ruime mogelijkheden voor inspraak moet de besluitvorming zorgvuldiger plaatsvinden.

Progressief Oudewater: behandel vragen, klachten en WOB-verzoeken serieus

Inwoners die informatie willen via een WOB-verzoek, moeten ruim tien maanden op een antwoord wachten. De wettelijke termijn voor zo’n verzoek is vier weken. Het recht op informatie en transparantie is belangrijk, omdat het inwoners helpt bij het meedenken over belangrijke beslissingen. Progressief Oudewater vindt dat de gemeente de wachtlijsten voor klachten, vragen en WOB-verzoeken met voorrang moet aanpakken. Wij zijn er voor om met de gemeente prestatie-afspraken te maken om de wachtlijsten weg te werken.

Woningbouw: dat kan ook anders
We zijn niet voor bouwen, bouwen, bouwen. In de praktijk betekent dit namelijk dat vooral projectontwikkelaars het woningaanbod bepalen. Vaak betekent dit dat er vooral dure woningen worden gebouwd, zoals bij Westerwal en Oranjebolwerk. Progressief Oudewater wil meer regie over woningbouw met projectontwikkelaars. Daarnaast willen we woningbouwvereniging De Woningraat nauw bij ontwikkeling betrekken. We zijn voorstander van nieuwe vormen van woningontwikkeling. Wooncorporaties bijvoorbeeld, of collectief particulier opdrachtgeverschap (cpo), waarin inwoners zelf een corporatie oprichten om koop- en huurwoningen te ontwikkelen. Dit werkt goed in andere gemeenten. Op deze manier bepalen bewoners zelf wat voor woningen er komen.

Progressief Oudewater: laat bewoners samen woningen ontwikkelen

In Amersfoort hebben bewoners zelf 42 woningen ontwikkeld in het Soesterkwartier, een oud rangeerterrein van de spoorwegen. Er zijn 30 betaalbare koopwoningen gekomen en 12 sociale huurwoningen. De gemeente Amersfoort heeft dit initiatief helemaal neergelegd bij de bewoners. Dit heet Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). De woningen worden dus niet gebouwd om winst te genereren voor een projectontwikkelaar, maar om betaalbare woningen te maken volgens de wensen van bewoners. Progressief Oudewater wil dit soort initiatieven mogelijk maken.

Ruimte voor burgerinitiatieven in sport en cultuur
Sport en cultuur brengen mensen bij elkaar. Of het nu gaat om jongeren die een bandje willen beginnen, hobbyisten die een werkplaats nodig hebben of een nieuwe sportclub die een veld vraagt. Een gemeente moet dat soort initiatieven ruimhartig ondersteunen. Dat hoeft niet altijd met geld, maar dat kan ook door ruimte te scheppen of simpelweg zaken niet tegen te houden.

Ingrijpende beslissingen? Organiseer een referendum
Juist in een kleine gemeente als Oudewater is het mogelijk om burgers dicht bij de besluitvorming te betrekken. Een mogelijkheid die we zeker willen uitwerken, is het referendum bij ingrijpende beslissingen. Een raadgevend of raadplegend referendum geeft de gemeenteraad een belangrijk signaal over wat Oudewater wil.

Progressief Oudewater: vraag inwoners wat zij van een nieuw zwembad vinden

Vlak voor de verkiezingen neemt de gemeenteraad een beslissing over de bouw van een nieuw overdekt zwembad. Alleen al de exploitatie van het zwembad kost iedere inwoner van Oudewater 26 euro per jaar. Voor een gezin met twee kinderen is dat 100 euro per jaar. En dan moet je daarbovenop nog een kaartje kopen om daadwerkelijk te kunnen zwemmen.
Progressief Oudewater is niet tegen een zwembad. Wel vinden we dat je bij dit soort ingrijpende investeringen eerst de bevolking moet raadplegen. Daarbij moet helder zijn wat het zwembad kost en wie die kosten gaat betalen.